Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

14 åtalas i stor knark- och vapenhärva

Uppdaterad
Publicerad

14 personer – varav 11 sitter häktade – kommer nu att åtalas vid Norrköpings tingsrätt för grova narkotika- och vapenbrott, meddelar Åklagarmyndigheten.

Den omfattande utredningen började med att två män som kört från Nederländerna kontrollerades av tullen i Malmö den 9 september 2020.

Männen uppgav de att de skulle semestra i Stockholm, men en tulltjänsteman fattade misstankar. När bilen kontrollerades hittades cirka sex kilo cannabis som togs i beslag.

Narkotika och vapen

Efter beslut av tullkriminalen lät man sedan bilen fortsätta till slutdestinationen under polisens övervakning och med hjälp av telefonavlyssning.

I en garagelänga i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping lastades narkotikan av till köparna och då slog polisen till och kunde beslagta ytterligare 24 kilo cannabis.

”Ett omfattande och imponerande förundersökningsarbete”

Enligt Åklagarmyndigheten så är det åtal som lämnades in till tingsrätten under tisdagen det första av fem. Här är det sju män som ska ställas inför rätta.

– Vi kom detta kriminella nätverk på spåren tack vare att en observant tulltjänsteman i Malmö gjorde viktiga iakttagelser och drog slutsatsen att något inte stod rätt till. På grund av det kunde flera personer anhållas och nu sitter fem av dem häktade i den här delen. Polisen har genomfört ett omfattande och imponerande förundersökningsarbete, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt i ett uttalande

De åtalade är:

  • 48-åring. Medborgare i Tyskland. Häktad sedan 12 september 2020. Misstänkt för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.
  • 44-åring. Medborgare i Syrien. Häktad sedan 12 september 2020. Misstänkt för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.
  • 34-åring. Bosatt i Norrköping. Häktad sedan 12 september 2020. Misstänkt för försök till grovt narkotikabrott.
  • 19-åring. Bosatt i Nyköping. Häktad sedan 12 september 2020. Misstänkt för försök till grovt narkotikabrott.
  • 27-åring. Bosatt i Linköping. Häktad sedan 21 oktober 2020. Misstänkt för försök till grovt narkotikabrott.
  • 40-åring. Bosatt i Norrköping. Misstänkt för försök till grovt narkotikabrott.
  • 41-åring. Bosatt i Linköping. Misstänkt för medhjälp till försök till grovt narkotikabrott.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Fyra åtal väntar

I de fyra kommande åtalen så är brottsrubriceringarna bland annat grovt vapen- och narkotikabrott. Polisen har i utredningen gjort beslag av narkotika och vapen i Norrköping, Sörmland och Stockholmsområdet.

Rättegången startar tisdagen den 11 maj och väntas pågå under cirka 20 dagar fram till midsommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet