Foto: SVT

14 miljoner till sanering i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ett av Östergötlands högst prioriterade förorenade områden saneras. Naturvårdsverket har beviljat 14 miljoner kronor till det gamla sågverket i Lakvik i Åtvidabergs kommun.

Marken är sedan närmare 80 år tillbaka förorenad av ämnet dioxin, som utgör en hälsorisk och försvårar användning av området.

Under 2021 ska arbetet med sanering att förberedas och under 2022 utförs insatserna, skriver Länsstyrelsen i Östergötland i ett pressmeddelande.

– Det är glädjande att pengar nu har beviljats för saneringen av ett av länets prioriterade åtgärdsobjekt och att de miljö- och hälsorisker som finns på området kan åtgärdas. Det är även mycket positivt att en mindre kommun som Åtvidaberg tar initiativ och ansvar för att åtgärda miljöskulder inom sin kommun, säger Markus Gustafsson, tillförordnad verksamhetsansvarig för förorenade områden på Länsstyrelsen Östergötland.

– Saneringen öppnar upp för möjligheter som att nyttja området för till exempel betesmark för djur och friluftsliv för människor, säger Johan Älvedal, verksamhetschef på bygg och miljökontoret i Åtvidaberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet