Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Nineb berätta och se bilderna när han brottades ner av väktarna. Foto: Privat/SVT

15-årige Nineb kunde inte visa biljett – brottades ner och fick handbojor på sig

Uppdaterad
Publicerad

När 15-årige Nineb skulle åka spårvagn fastnade han i en av Östgötatrafikens biljettkontoller. Mobilen hade fått slut på batteri och han kunde inte visa upp någon biljett. Reser man med Östgötatrafiken så ska man kunna visa upp en giltig färdbiljett. Att mobilen laddat ur är ingen ursäkt.

Händelsen inträffade en onsdagseftermiddag i slutet av november.

Nineb hade en så kallad lånebiljett via sin mamma, men mobilen hade laddat ur det fanns inte någon biljett att visa upp för väktarna som utförde kontrollen. Enligt Östgötatrafiken är du är själv ansvarig att ha så mycket laddning i din mobil att du kan visa upp din biljett under hela resan annars betraktas du som fuskåkare och kan bötfällas vid en kontroll.

Vid kontrollen ville inte Nineb heller säga sitt personnummer högt inför alla andra på spårvagnen. Efter lite övertalning gick väktarna med på att de skulle gå av vid en hållplats.

Satte på handbojor

Och när de klivit av blev det våldsamt. Två väktare tryckte upp honom mot glaset i hållplatskuren.

– De hoppade på mig och kastade sedan ner mig på marken med huvudet först och mina glasögon flyger av, säger Nineb.

Nere på marken hölls han fast av flera vakter som satte handbojor på honom. När polisen sedan kom lugnade situationen ner sig, handbojorna togs av och polispatrullen skjutsade hem honom till föräldrarna.

Polisutredningar nedlagda

Väktarna polisanmälde Nineb för våldsamt motstånd, men utredningen lades ner. Sedan gjorde Nineb och hans mamma en anmälan om tjänstefel mot väktarna. Den lades också ner.

Ingen av de poliser som SVT pratat med vill yttra sig om väktarnas ingripande och våld mot Nineb var rimligt. Däremot menade flera poliser att med tanke på att antalet väktare på plats var så stort så kunde man haft en annan mindre konfrontativ strategi.

Östgötatrafiken: ”Tråkigt att det blir så här”

Händelsen får alltså inget rättsligt efterspel. Det enda som är kvar är böterna på 1500 kronor för Ninebs föräldrar att betala.

– Det är tråkigt att det blir så här. Men det som händer styrs av fuskåkarens beteende, säger Östgötatrafikens biträdande trafikchef Mattias Näsström i en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet