200 studenter blev lurade av fejkmejl – såg ut att vara från LIU

Publicerad

Under veckan så blev Linköpings universitet utsatta för en nätattack. Runt 200 studenter blev lurade av ett fejkmejl.

– Mejlet var väldigt välgjort, säger universitetets it-direktör Joakim Nejdeby.

De mejl som skickades såg ut att komma ifrån Linköpings Universitet och hade en fejklänk som uppmanade studenter att uppdatera lösenord och andra uppgifter.

Runt 200 studenter klickade in på länken och de får nu hjälp av universitetets it-avdelning för att återställa sina konton, vilket Corren var först med att rapportera om.

Vidtagit säkerhetsåtgårder

För Linköping Universitet är det inget nytt med fejkmejl. Nästan 10 000 mejl har i förväg tagits bort av säkerhetsavdelningen och hann inte nå studenterna.

– Vi upptäckte attacken tidigt och de senaste två dagarna har vi vidtagit säkerhetsåtgärder, säger Joakim Nejdeby.

Tänk ett extra varv

Vid fejkmejl försöker angriparna stressa upp den som läser och det handlar ofta om att det är brådskande situationer. Nu uppmanar Joakim Nejdeby att studenter ska vara noggranna och tänka ett extra varv innan de klickar och följer länkar via mejl.

– Tänk – är det rimligt att jag blir kontaktad så här? Sen ska man titta så att allting står korrekt, så det inte är felstavat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.