2500 soldater deltar under övningen Våreld 18 Foto: TT/Jonas Ekströmer/Johan Nilsson

Nu startar årets största militärövning – Våreld 18

Publicerad

I Kvarn, strax utanför Motala, Skövde och i Karlsborg, kommer årets största arméövning – Våreld 18 hållas mellan den 21 och 30 maj.

Under arméövningen Våreld 18 kommer deltagarna öva anfall och försvar. Med hjälp av laserstrålar och simulatorstöd kommer deltagarna kunna öva i två olika lag.

– Syftet är att öva vår förmåga att försvara Sverige. Det viktiga är att öva tillsammans och att bilda ett lag och genom att öva anfall och försvar bidrar vi till att öka Sveriges fömåga, säger överste löjtnant Niklas Blomqvist.

Håll avstånd till militära förband”

12 olika förband kommer att delta i övningen – bland annat helikopterflottiljen och Göta ingenjörregemente. En stor mängd fordon kommer röra sig i, och runt om, se aktuella orterna.

– Håll avstånd till militära förband, ta extra tid och ta inga risker, säger Niklas Blomqvist.

Under övningen Våreld 18 deltar även helikopterflottiljen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsmaktens övningar 2018

Utöver övningen i Östergötland kommer även Swenex  – en marinövning i mellersta Östersjön, på Gotland och ostkusten pågå i slutet av maj. Under samma period kommer även en flygvapenövning, FVÖ 18, pågå i sydöstra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer