– Det krävs väldigt mycket folk för att söka bidragen, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden. Foto: SVT & Anders Wiklund / TT

26.000 östgötska elever ska få läxhjälp

Publicerad

Nu är fördelningen av statsbidraget till läxhjälp klar och det står klart att 26.000 elever i Östergötland får en pott på 19 miljoner kronor. Men i Norrköping är det få elever som erbjuds läxhjälp.

Skolverket delar ut totalt 363 miljoner kronor i statligt bidrag till skolor som bedriver läxhjälp i år. Det är en ökning med nästan 30 miljoner jämfört med förra året.

I Östergötland har kommuner, skolor och ideella organisationer ansökt om totalt 19.427.300 kronor för sammanlagt 26.778 elever. I ansökan om bidraget måste anordnaren redovisa hur läxhjälpen ska bedrivas och hur många elever som ska få del av den.

Lågt antal elever i Norrköping

Exempelvis får Linköpings kommun bidrag för 13.325 elever och Mjölby kommun för 2.275 elever. Jämförelsevis är det ett lågt antal som Norrköping får bidrag för, 2.221 elever.

LÄS MER: 3 av 4 elever utan statligt stöd till läxhjälp

Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden i Norrköpings kommun, kan inte svara på vad anledningen till det är.

– Det är inget som varit uppe politiskt utan skett på förvaltningsnivå, säger han.

Kan bero på organisation

Men han menar att det kan bero på att vissa kommuner får en fördel beroende på hur de är organiserade.

– Jag misstänker att Linköping har fler tjänstemän som jobbar med detta. Man har över 60 riktade statsbidrag mot kommuner idag. Det krävs väldigt mycket folk för att söka de bidragen, säger Olle Johansson (S).

LÄS MER: Stora kommuner har lättare att söka bidrag

Han öppnar samtidigt för att kommunen behöver se över detta.

– Vi får titta på vad vi har gjort och hur vi kan göra det bättre, helt enkelt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.