Foto: TT

42-åring döms för mord – högg man i huvudet med kniv

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man blev svårt knivhuggen i huvudet i oktober förra året. I december avled han efter att ha fått svåra hjärnskador. Nu dömer Linköpings tingsrätt en 42-årig man för dådet till fängelse i 14 år.

Det var i oktober i fjol som brottet inträffade på ett boende i Linköpings kommun. En man i 65-årsåldern hittades då med svåra knivskador i sin bostad. Han opererades akut, men hans liv gick inte att rädda. Mannen avled i december efter att ha fått svåra hjärnskador, som gjorde att mannen var medvetslös fram till sin död. Inledningsvis häktades tre män misstänkta för mordet, men i januari stod det klart att endast en 42-årig man satt kvar häktad.

14 års fängelse

Nu har Linköpings tingsrätts dom fallit mot mannen. Han döms till fängelse i 14 år för mord, trots sitt nekande. Enligt domen blev den äldre mannen knivhuggen i huvudet så hårt att kniven gick av och knivbladet fick avlägsnas under en operation.

Linköping

Till bevisning åberopade åklagaren bland annat vittnesbevisning, teknisk bevisning i form av DNA-spår, samt bevisning i form av sms-meddelanden.

Oklart motiv

Enligt tingsrätten visar inte utredningen med exakthet vad motivet ska ha bestått i. Men sms-meddelanden visade att 42-åringen var väldigt arg på den äldre mannen.

42-åringen ska dessutom betala skadestånd till dödsboet och anhöriga till den avlidna 65-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet