Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har toppen framför oss, det kommer att bli värre”. Hör Kerstin Jonsson om hur Regionen ska öka vaccinationstakten. Foto: SVT

49 000 östgötar har inte tagit sin första dos vaccin

Uppdaterad
Publicerad

På bara en månad har omikron spridit sig explosionsartat och orsakat den värsta smittspridningen hittills i Östergötland. Vaccinationstakten måste öka, säger Kerstin Jonsson, Region Östergötlands vaccinationssamordnare.

På bara en månad har omikron spridit sig explosionsartat och orsakat den värsta smittspridningen hittills i Östergötland.

– Och det kommer att bli värre. Det här viruset är så snabbt och så effektivt att massor blir sjuka samtidigt. Vi har toppen framför oss och samhället kan gå ner på knä, säger Regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Vaccinationerna måste öka

Intresset för att ta tredje dosen har hittills varit svalt i Östergötland, men det har ändrats sig nu säger Kerstin Jonsson och menar att Vaccinationstakten måste öka.

– I morse var det 16 000 personer som hade bokat en tid. Vi ser att intresset nu har ökat, Region Östergötlands vaccinationssamordnare Kerstin Jonsson.

Om hur de ska nå de svåra grupperna hör du i videon ovan.

För stor belastningen på sjukvården

Länets tre sjukhus vittnar om en mycket hög belastningen.

– Det är så många ovaccinerade patienter som behöver covid-vård och som tränger undan andra vårdbehövande, säger vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin.

Alla i behov av vård som kan vänta, måste återigen ställa sig i kö.

– Vi ska tänka på omikron-varianten som ett nytt virus där alla kan bli sjuka. Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom, de flesta vaccinerade får en mild sjukdom, förklarar hon.

• Ca 49 000 personer har ännu inte tagit sin första dos vaccin mot covid-19.

• 3000 personer har inte tagit andra dosen.

• Drygt 50 000 personer har inte tagit tredje dosen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer