Se i klippet när den mycket tunga pannan lyfts på plats in i byggnaden. Foto: Axel Brantemo

65 ton tung panna lyftes på plats i Norrköping

Publicerad

Under fredagen lyftes en 65 ton tung panna på plats till Eon:s nya reservkraftsanläggningen för fjärrvärme i Norrköping.
– Det här är det mest spektakulära momentet i bygget, säger Jonas Lind, produktionschef på Eon.

Den nya reservkraftsanläggningen, eller hetvattenscentral ,byggs just nu i Ingelstaområdet i Norrköping. Den byggs eftersom att reservanläggningen vid Skeppsdocken i norra hamnen kommer att stängas år 2022.

Satsningen på den nya anläggningen uppgår till omkring 350 miljoner kronor och kommer att vara mer miljövänlig än den som är i bruk idag. På den nya anläggningen kommer man att elda med förnybara bränslen som bioolja och träpulver.

Största projekt i Sverige

Under fredagen skulle den totalt 65 ton tunga och 30 meter långa pannan komma på plats. Till syn hjälp hade man två kranar som klarar att lyfta totalt 500 respektive 250 ton.

– Det här är Eon:s just nu största projekt i Sverige. Det känns jättekul att företaget vill satsa och utveckla här i Norrköping, säger Jonas Lind.

Totalt räknar Eon med att bygget genererar 50 arbetstillfällen över tid.

Se i klippet ovan när den tunga pannan lyfts på plats in i byggnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet