70.000 ålyngel släpptes ut i Stångån

Uppdaterad
Publicerad

Ålyngel för drygt 300.000 kronor släpptes i dag ut i Stångån. Men ett fåtal överlever kraftverkens turbiner.

Det är Tekniska verken i Linköping som varje år enligt vattendomar släpper ut ålyngel i Svartåns vattensystem, till en kostnad av drygt en halv miljon kronor. I dag släpptes 70.000 ålyngel ut som sen ska vandra upp i vattensystemen.

– Om ca 15-20 år är de könsmogna och omkring en meter långa. Det är då ålen ska börja sin vandring ut i haven för att sedan ta sig mot Sargassohavet för att leka och föröka sig, säger Åke Wester ledamot av vattenrådet för Motala ström och Svartån.

Ålen dör i tubinerna

Men en stor del av ålen når aldrig fram till Sargassohavet. Bara 20 % beräknas ta sig till lekplatsen i Karibien.

– Orsaken är att de allra flesta stryker med i kraftverkens turbiner. Bara i Östergötland är det ett tiotal kraftverk där ålarna mals sönder. Jag tycker Tekniska verken gör en god insats som släpper ut ål, men det är ändå en skandal att så många ålar dör i tubinerna. Det krävs att fler passager förbi kraftverken byggs,  säger Åke Wester  ledamot av vattenrådet för Motala ström och Svartån.

Enligt Åke Wester så vill man helst släppa ut ålarna närmare kusten, men det får man inte enligt vattendomarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.