Torsten Nilsson är på jakt efter utrotningshotade ljud. Foto: Flygvapenmuseum

800 utrotningshotade ljud ska samlas in

Publicerad

Utrotningshotade ljud som man kan höra i år och nästa år ska Flygvapenmuseum nu börja samla in och dokumentera. Det är EU-pengar som gör insamlandet möjligt

Sex europeiska museum ska tillsammans samla in 800 utrotningshotade ljud. Torsten Nilsson är ansvarig för Flygvapenmuséets insamlande.

– Vi kommer självklart att fokusera insamlandet av ljud utifrån vad vi har för specialiteter, säger han och fortsätter.

– Jag kan tänka mig att vi spelar in hur det låter i en cockpit eller i ett kontrollrum.

De 800 nya ljuden ska läggas till de 733 ljud som har samlats in tidigare. Dem kan man höra på den välbesökta webbsidan  www.workwithsounds.euwww. Hur en skolkrita mot en griffeltavla låter kan man lyssna på där eller hur det lät när man fyllde en papperspåse med mjöl i en vattenkvarn i Gränna på 1800-talet.

En fråga som Torsten Nilsson ställer sig är varför det måste pipa om alla våra elektriska prylar. Mobiltelefonkameror tillexempel.

– Varför ska det låta som en ridåslutare på kameror för? Det är bara ett av många tusen onödiga ljud i det ständiga brus som vi har runt oss hela tiden, säger Torsten Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.