Foto: SVT

92-åriga Mary har skapat politisk debatt

Uppdaterad
Publicerad

Reportaget om 92-åriga Mary Andersson har väckt politisk debatt. Oppositionsrådet Sophia Jarl kommer att lägga ett nytt förslag nästa vecka, men kommunalrådet Lars Stjernkvist säger att man redan idag kan ta hänsyn till den äldres egen känsla av otrygghet.

”Ovärdigt”

”Sorgligt”

”Bedrövligt”

Reportaget om 92-åriga Mary Andersson, som nekades en plats på äldreboende i Norrköpings kommun, har väckt starka reaktioner i sociala medier. Debatten har även tagits upp på politisk nivå.

– Norrköping lägger sig alltid på den här minimilagnivån. Vi skulle ju kunna höja nivån, om vi hade den ambitionen. Men tittar man på riktlinjerna så kan man ju nästan mellan raderna läsa att man tror på något sätt att människor skulle fuska för att få komma till ett äldreboende, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Norrköpings kommun.

Nytt förslag från M nästa vecka

Sophia Jarl kommer gå vidare och lägga ett förslag i nästa vecka om att se över riktlinjerna för att få flytta till ett äldreboende.

– Vi måste få en diskussion om ordet trygghet och vem det är som ska stå för tolkningsföreträdandet, säger hon.

Men kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) anser det redan i dag är möjligt att ta hänsyn till den äldres egen känsla av otrygghet.

– Även dagens riktlinjer möjliggör att man tar hänsyn till den egnes upplevelse och känsla, säger han.

LÄS MER: ”Jag vill in på ett äldreboende, jag tänker på det varje dag”

Riktlinjerna mer generösa enligt kommunalrådet

Sophia Jarl tycker att det känns som att Norrköping lägger sig på lagens minimikrav eller under. Har du samma känsla?

– Nej det har jag inte. Vi har ju dessutom ett samarbete i Östergötland där vi har försökt skapa likvärdiga regler, säger Lars Stjernkvist.

Han anser att det behövs fler platser på äldreboenden i Norrköping och säger att de har påbörjat det arbetet. Han påpekar också att riktlinjerna för att få flytta till ett äldreboende nyligen har gjorts om.

 – Vi har gjort riktlinjerna mer generösa. I fortsättningen ska man också ta hänsyn till ålder, säger Lars Stjernkvist.

MER: Hör politikerna om Marys situation

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet