Tage Didrikssons trädgård är helt förstörd efter vildsvinens framfart. Foto: TT //SVT

95-årige Tage kämpar förgäves mot vildsvinen

Uppdaterad
Publicerad

Tage Didrikssons trädgård utanför Ljungsbro är helt förstörd av vildsvinens bökande. Gräsmattan liknar en upplöjd åker med stora tuvor som ligger lite här och var.

Han säger att han försökt med allt. Tutor, blinkande lampor, en radio med hög musik – men inget hjälper. Vildsvinen kommer tillbaka och förstör hans trädgård.

– Ja, det ser inte bra ut. Jag ska försöka göra i ordning lite igen på framsidan. Resten av trädgården får jag prova med att harva med traktorn, säger Tage Didriksson.

Tage Didriksson spelar hög musik med sin radio för att försöka skrämma bort vildsvinen. Foto: SVT

”Skjut av 75 procent av stammen”

Nu föreslår Svenska Jägareförbundet i Östergötland, tillsammans med Stockholms län och Kalmar län, ett extra jakttryck på vildsvinen. Något som Tage är positiv till.

– De vill ju leva de också, men de är alldeles för många nu. Skjut av 75 procent av stammen. Det gör nog inget. Tänk dig själv en sugga som får två kullar per år med sju eller åtta kultingar. Har man då tio suggor – det blir hundratals med grisar, säger Tage Didriksson.

Tage Didriksson försöker lägga tillbaka några grästuvor som vildsvinen bökat upp i hans trädgård. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.