Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre tycker att KRIS (Kriminellas revansch i samhället) gjorde en fantastisk insats genom att verka för ökad trygghet under veckan. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

”Almedalen rätt plats att diskutera yttrandefrihet”

Publicerad

Almedalsveckan lockade i år över 45 000 besökare. Projektledare Mia Stuhre summerar veckan och menar att evenemanget utgör en bra arena för diskussioner om yttrandefriheten.

– Det har varit en fantastisk vecka. Vi har fått beröm om att gotlänningarna är bra på service, säger Mia Stuhre medan hon plockar ner det sista av utställningen i Almedalsbiblioteket på måndagsmorgonen.

Utöver partidagarna och partiledardebatterna har det hållits över 4 400 seminarier, varav 1 150 hölls på tisdagen.

– Så många har vi aldrig haft under en dag tidigare, säger Mia Stuhre.

Slöt upp för demokrati

Hon tillhör de som tycker att Almedalsveckan har gått från att vara en ren politikervecka till en demokrativecka där viktiga samhällsfrågor diskuteras, såsom yttrandefriheten. En fråga som blev extra tydlig genom att den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) närvaro möttes av olika protester, bland annat i form av en mångfaldsparad med tusentals deltagare.

– Jag tänker också på den insats KRIS (Kriminellas revansch i samhället) gjorde genom att sluta upp och se till att det inte blev störningar under talen och även under andra delar. De gick här och var trygghet, säger Mia Stuhre.

Kan leda till förändring

Hon menar också att även om NMR:s närvaro påverkar varumärket Almedalsveckan negativt just nu, kan det på sikt leda till en förändring.

– Almedalsveckan är rätt plats att lyfta den här frågan. Händer det på nåt annat ställe får det kanske inte samma mediabelysning och samma tyngd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer