Foto: Jessica Gow/TT

AD: Rätt avskeda tandhygienist som angav asylsökande

Publicerad

Tandhygienisten avskedades av Region Gotland då han i mejl till Migrationsverket lämnat uppgifter om att flera av hans patienter, som var asylsökande, troligen var äldre än de uppgav.

Tandhygienisten stämde Region Gotland och ville att avskedandet skulle ogiltigförklaras, samt att han skulle få 100 000 kronor i skadestånd.

Gotlands tingsrätt gick delvis på tandhygienistens linje och skriver i domslutet att det inte ”förelegat laga skäl för avskedandet” utan att det ”har förelegat saklig grund för en uppsägning av honom”.

Tingsrätten ansåg också att tandhygienisten skulle få 35 000 kronor i skadestånd, samt den lön inklusive semesterersättning på totalt 147 840 kronor som han skulle fått under uppsägningstiden.

Men Region Gotland tog tvisten till Arbetsdomstolen (AD) som nu ändrar tingsrättens dom och dömer att mannen brutit mot tystnadsplikten och därmed också anser att det finns laglig grund för ett avskedande.

Tandhygienisten ska även ersätta Region Gotlands rättegångskostnader om totalt 421 407 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer