– Den stulna lådcykeln hade samma modifiering och skador, som de delar som finns kvar från cykeln på Ådalagatan har, säger John Skoog. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Explosionen i Linköping – cykeln tros ha stulits i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad
Den lådcykel som kopplats samman med explosionen på Ådalagatan i Linköping tros ha stulits i Norrköping i mars, enligt polisens utredare John Skoog.

– Cykeln är mycket intressant. Vi är ganska säkra på att det är samma cykel som Svensk Hemleverans anmält stulen, som sedan sprängdes på Ådalagatan, säger John Skoog, utredare på polisen.

Den 7 juni skakade och skadade en mycket kraftiga explosion bostadshus på Ådalagatan i centrala Linköping. Tidigt i utredningen riktades misstankar om att dynamiten skulle funnits i en lådcykel. Rester av cykeln hittades i det sprängda cykelförrådet.

– Svensk Hemleverans hade modifierat cykeln för sina särskilda behov och den hade vissa skador, likadana som de delar som finns kvar från cykeln på Ådalagatan har.

Svartklädd man

Lådcykeln stals på Vikbolandsgatan i Norrköping den 25 mars vid fyratiden på morgonen, och i samma veva är det ett bilinbrott på samma adress.

– Vi har ett signalement på mannen vid bilinbrottet, säger John Skoog.

En man 30-40 år gammal, cirka 185 centimeter lång, som bar på en svart väska och var klädd i svart.

– Om det är samma gärningsperson eller två tjuvar som verkat tillsammans, vet vi inte, och vi behöver få in vittnesuppgifter. Men vi tror inte att den som stal cykeln är samma som sedan placerat ut den i Linköping. Cykeltjuven kan ha haft liten eller ingen vetskap om den totala brottsplanen och bara sålt den vidare. Men vi undrar var lådcykeln befann sig mellan 25 mars och 7 juni.

Gått ut med bild

Polisen visade i TV-programmet Efterlyst på Viafree, en bild på en person på Hamngatan i Linköping, som sprang från Ådalagatan i riktning mot Drottninggatan i samband med sprängningen.

– Vi fick in flera tips på vem det kunde vara och har idag både bekräftat hans identitet och fått tala med honom, säger John Skoog.

Han är ytterligare ett vittne. Polisen menar att hans berättelse är trovärdig och stämmer.

– Han som många andra har upplevt delar av händelsen. Han kan inte säga något specifikt om någon gärningsperson. Men varje människas berättelse är en pusselbit i vår kartläggning. En kartläggning om vilka som fanns där i samband med sprängningen och av vilken anledning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet