Foto: SVT

Agroetanol storsatsar i Norrköping

Publicerad

800 miljoner kronor satsar Agroetanol på en utveckling sin fabrik i Norrköping. Tanken är att utvinna ytterligare en produkt ur råvaran spannmål.

– Vad vi gör nu med denna satsningen är att vi kommer att vidareförädla och ta ut en proteinström och få ut ett högkoncentrerat veteprotein, säger Lars-Gunnar Edh, vd på Agroetanol.

Proteinet kan sedan användas av bagerier eller som fiskfoder eller som köttersättning när en producent vill göra en vegetarisk burgare. Lars-Gunnar Edh ser att marknaden har ökat och hoppas till och med på internationell försäljning.

Norrköping

Fler arbetstillfällen

Under bygget av den nya fabriksdelen skapas det förstås arbetstillfällen, men när allt är klart  behövs också mer folk. För att hålla den nya anläggningen igång tror Agroetanol att det behövs mellan 25 och 30 personer.

Byggandet ska vara färdigt år 2023 och driftstart beräknas  till andra kvartalet 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet