Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefsåklagare Eva Nemec Nordh kommenterar domen Foto: Stefan Jerrevång/TT

Åklagaren: ”Ett bra avslut”

Uppdaterad
Publicerad

En välavvägd och välmotiverad dom, så säger åklagare Eva Nemec Nordh om domen mot Daniel Nyqvist.

Hör henne kommentera domen i klippet ovan.

37-årige Daniel Nyqvist som erkänt dubbelmordet i Linköping 2004 döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Försvaret har framhävt att det skulle handla om dråp, men tingsrätten går på åklagarens linje och mannen döms för två fall av mord.

– Det är också det som är enligt huvudregeln. Jag förstår att advokaten framför de synpunkterna och han gör ett utmärkt jobb. Han måste ge tingsrätten handlingsalternativ men jag menar att tingsrätten har gjort en korrekt bedömning som är enligt huvudregeln, att det här ska bedömas som mord, säger Eva Nemec Nordh.

Hon pekar vidare på de skäl som tingsrätten anför.

– Det är helt oprovocerat, han har beväpnat sig med kniv när han beger sig till stan, med enda syfte att utföra de här dåden. Han väljer ut sina offer utifrån vissa premisser och själva dådet är brutalt. Det finns så pass mycket försvårande omständigheter som gör att jag menar att dråp är uteslutet i det här fallet och det har tingsrätten också tagit fasta på, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet