Åklagaren lägger ner utredning av poliser

Publicerad

Åklagaren har lagt ner den utredning om vållande till annans död som inleddes efter att en 39-årig man dog under ett polisingripande i Visby.

– Det finns två alternativa dödsorsaker angivna i obduktionsprotokollet. Ingen av dessa har med det våld som polisen använde vid gripandet att göra, säger chefsåklagaren Håkan Roswall vid Riksenheten för polismål till SVT Östnytt.

Obduktionsprotokollet visar att 39-åringens död orsakades av de höga halter av alkohol och läkemedelssubstanser mannen hade i kroppen. Därför lade åklagaren ner utredningen i slutet av juni.

Batong, spray och handbojor

Det var tidigt en måndagsmorgon i november förra året som polis larmades till östra Visby med anledning av en påverkad och förvirrad 39-årig man. Enligt Gotlandspolisen blev mannen våldsam under ingripandet och avled.

Ett vittne uppgav vid utredningen av händelsen i förhör att en polisman slog mannen med batong.

I de förhör som sedan hölls med de polismän som var inblandade i gripandet framkom att 39-åringen handfängslats och därefter sprayats med pepparspray.

Kritiserade polisen

Gotlandspolisen gick redan samma dag ut och meddelade att de bedömer att de aktuella poliserna inte begått några fel i samband med ingripandet, utan att man ”agerat enligt de föreskrifter och anvisningar som finns”.

Ett uttalande som chefsåklagaren ställde sig kritisk till då.

– Det är jag som ska avgöra om de gjort något fel eller inte, så man kanske ska avhålla sig från att göra sådana uttalanden, sade Håkan Roswall till SVT Östnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer