Foto: SVT

Åklagarna i högskoleprovsmålet JK-anmälda

Publicerad

De nya åklagarna i det så kallade högskoleprovsmålet anmäls till Justitiekanslern (JK) för brott mot efterforskningsförbudet. Anmälaren uppger bland annat att åklagarna förhört en av de tilltalade om vem det är som lämnat uppgifter till media anonymt.

Rättegången i det omfattande målet började om i Norrköpings tingsrätt nyligen efter att hovrätten i somras bedömt att domaren varit jävig.

Anmälaren anser dessutom att rådmannen Magnus Dahlberg i tingsrätten ”godtagit den brottsliga efterforskningen” från de två vice chefsåklagarna och därmed gjort sig skyldig till medhjälp.

De tre huvudåtalade männen dömdes i den nu upprivna domen för ett år sedan till fängelse i mellan 3,5 år och 6 år för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

I höstas JK-anmälde en närstående till två av männen de förra åklagarna för brott mot efterforskningsförbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet