Bevattningsförbud innebär bland annat att man inte får vattna med kommunalt vatten. Foto: TT

Aktuellt med bevattningsförbud på hela Gotland igen

Uppdaterad
Publicerad

Fortsätter det att vara så här varmt så blir det troligen bevattningsförbud för hela Gotland igen, säger Susanne Bjergegaard Pettersson chef för vattenavdelningen på ön.

Region Gotland kommer även imorgon måndag att uppmana alla, både fastigheter med kommunalt dricksvatten och fastigheter med enskilt vatten, att använda dricksvattnet smart och att vara sparsamma. Detta beror på den senaste tidens höga temperaturer och brist på nederbörd.

Normalt förbud införs i mitten av juni

Det är alltid bevattningsförbud på Gotland, även om nivåerna är normala för årstiden. Det första bevattningsförbudet kommer i mitten av juni. Det berör främst de strandnära socknarna. Under måndagen kommer även Region Gotland att gå ut på sin hemsida med vilka 10 socknar som berörs av det. Men det kan alltså bli aktuellt med ett större förbud.

Hur lång tids värmebölja krävs för att det ska bli bevattningsförbud på hela ön igen som förra året?

– Det är svårt att säga hur lång tid. Det beror också på om förbrukningen går ner nu när vi uppmanar folk att vara sparsamma. För tillfället är vår stora vattentäckt Tingstäde träsk fullt, så det är mycket som spelar in, säger chefen för vattenavdelningen på Region Gotland Susanne Bjergegaard Pettersson till SVT Nyhter Öst.

Inget regn att vänta

Enligt SMHIs senaste 10-dygnsprognos så ska det inte komma något regn på Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.