Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Gustafsson är kostchef i Boxholm och Vadstena. Två av de kommuner som är i behov av kockar. Mer om det hör du i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Akut kockbrist – kommuner går samman i utbildningssatsning

Publicerad

”Vi saknar dig – många kockar behövs i Östergötland” – det budskapet gick Vadstena, Mjölby, Boxholm och Motala ut med under sensommaren. Bristen på kockar har blivit så allvarlig att de fyra kommunerna gått samman i en utbildningssatsning. Intresserade bjöds in till en infoträff sista augusti och gensvaret blev över förväntan.

– Det var ett fantastiskt intresse! säger Markus Gustafsson, kostchef i Vadstena och Boxholm.

Över 500 kockar och kallskänkor söks idag i Östergötland, enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen. Det är de och Lernia som håller i kockutbildningen.

”Integration på riktigt”

Utbildningen sker i köket på Stadshotellet i Mjölby. Redan nu har en av de intresserade börjat kursen och ytterligare ett 20-tal har sökt till den och kommer starta under hösten.

Många av dem som utbildas har utländsk bakgrund.

– Det här är integration på riktigt. Viljan att lära sig är ofta viktigare än språkkunskaperna, säger Markus Gustafsson.

Utbildningen sker i köket på Stadshotellet i Mjölby och många av eleverna har utländsk bakgrund. Foto: Carl Larsson/SVT

Han tror att situationen är ännu tuffare på krogarna än i storköken.

– En del restaurangkockar söker sig till storköken på grund av arbetstiderna. Och numera lagar vi riktig mat här – vi sprättar inte bara kartonger längre!

De flesta får jobb

I utbildningsköket i Mjölby är det full fart när SVT Nyheter Öst är där. I ett klassrum i anslutning till köket pågår det svenskundervisning.

– Det är ett stort, stort behov av kockar. På några ställen har man tagit in utländska kockar för att lösa situationen, säger Robert Wild som är utbildningsansvarig hos Lernia.

I och med att kursen är i ett hotellkök är man på plats i den verklighet som sedan väntar eleverna.

– Det fungerar väldigt bra. 80-90 procent av dem som klarar utbildningen går ut i någon form av arbete.

Följ med in i köket och hör mer om utbildningen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet