Foto: SVT

Akut situation för hemtjänsten i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer som behöver hemtjänst har gjort att personalen inte räcker till för alla arbetsuppgifter i Åtvidabergs kommun.

– Det är fler som behöver hemtjänst och det är fler som har ett stort omvårdnadsbehov, säger socialchefen Marie Kristiansson till SVT Nyheter Öst.

För att hinna absolut nödvändiga tjänster, som att se till att de gamla får mat och personlig omvårdnad, tvingas hemtjänsten nu att prioritera. Städning, promenader, ledsagning och social samvaro är sådant som kommer att minska i omfattning.

Fler behöver hemtjänst

Orsaken till problemen är att fler under den senaste tiden har visat sig behöva hemtjänst.

– Hela året har vi sett att behovet har ökat, men just under november har det ökat drastiskt, berättar Sofia Sjöholm, enhetschef i hemtjänsten.

Kö till boenden

Bakom problemen ligger också att kön till särskilt boende är lång. En del personer som egentligen skulle behöva mer omvårdnad får bo kvar hemma och behöver fortsatt hemtjänst.

Antalet vårdtagare på landsbygden har också ökat vilket ger längre körsträckor. Dessutom har det varit svårt att ersätta vikarier som av olika anledningar har slutat.

Hoppas på bättring efter helgerna

Förhoppningen är att de aktuella prioriteringarna bara ska behövas under några veckor före, under och efter jul- och nyårshelgerna.

I Åtvidaberg finns runt 280 personer som har hemtjänst. Räknar man med de som har en så kallad trygghetstjänst så stiger siffran till ungefär 370 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.