”Så fort vi har någon som visar något symptom så försöker vi att den personen ska vistas på sitt rum tills vi får ett testresultat”, säger Camilla Scharff som är chef för kommunens utförare av äldreomsorg i Linköping. Hör äldreomsorgschefernas ärliga svar om vårens misstag och oron inför smittan. Foto: SVT

Äldreomsorgscheferna: ”Lärdomen är att tidigt isolera de sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

På flera äldreboenden i Östergötland har man redan fått in covid-19. Vi har pratat med flera äldreomsorgschefer i länet som säger att beredskapen är högre nu – och att man har lärt sig av misstagen i våras.

– Just att isolera de sjuka och erbjuda någon form av covid-19-avdelning där man kan samla de sjuka har varit en framgångsfaktor, säger Thomas Åhlander, chef för äldreomsorgen i Mjölby.

Knappt hade besöksförbuden hävts på Sveriges äldreboenden förrän larmet kom: En andra våg av covid-19.

I flera kommuner i Östergötland har man redan fått in smittan på ett eller flera äldreboenden. Det visar en rundringning som SVT Nyheter Öst har gjort.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

De äldreomsorgschefer som vi har pratat med uttrycker både oro och respekt för att det är svårt att stoppa smittan. Men de säger samtidigt att man har betydligt bättre beredskap än i våras. Personalen har större kunskap, det finns skyddsutrustning och man har lärt sig av misstagen.

”Helt annat utgångsläge”

– Vi har ett helt annat utgångsläge. Vi har rutiner och arbetssättet – och framför allt skyddsutrustning – på ett helt annat sätt än vi hade i våras, säger Camilla Scharff som är chef för den kommunala utföraren Leanlink i Linköpings kommun.

I Norrköping finns smittan bland några få personer på ett av kommunens äldreboenden.

– Vi försöker planera personalen så att några bara jobbar med boende som har covid medan andra bara jobbar med dem som inte har covid, säger Anders Granqvist som är verksamhetschef för den kommunala utförarorganisationen inom vård- och omsorg i Norrköpings kommun.

”Natten är ett problem”

Kommunen planerar att förlänga den korttidsavdelning som finns för enbart boenden med covid-19. Men nattetid är det ibland svårt att dela upp personalen på det här sättet, enligt Anders Granqvist.

– Natten är ett problem. Då jobbar vi med att tänka extra noga på vårdhygien och de reglerna, säger han.

Det går inte att ha nattpersonal som bara jobbar med covid-patienter?

– Det går och det gjorde vi i våras när vi hade större genomslag.

Men det är svårt när det är färre?

– Det är svårt när det är färre.

Ökad sjukskrivning

I Mjölby har man sett ökad sjukskrivning bland personalen på äldreboenden.

– Om det fortsätter i den här takten så tvingas vi börja prioritera vad vi ska göra. Det finns en vikariepool som vi kan ta hjälp av. Och andra förvaltningar, som också har sjuksköterskor och undersköterskor, hjälper ju till om det behövs. Men där är vi inte än, säger Thomas Åhlander, omsorgs- och socialchef i Mjölby kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet