Foto: Kustbevakningens förundersökning/Arkivbild TT

Ålfiskare åtalas – misstänks ha fiskat med otillåtna ryssjor

Publicerad

Två yrkesfiskare åtalas för brott mot fiskelagen vid Norrköpings tingsrätt efter att de sommaren 2020 misstänks ha lagt ut två ålryssjor som inte varit försedda med flyktöppningar, vilket de inte hade tillstånd för vid tillfället.

Ryssjorna hittades av Kustbevakningen när de var ute och kontrollerade fiskeredskap i Östergötlands skärgård och bojarna var märkta med fiskarnas så kallade distriktsbeteckning.

Yrkesfiskarna hade ett 90-dagars tillstånd för ålfiske, men enligt åtalet så var det inte anmält till myndigheterna att de börjat med ålfisket när kontrollen gjordes.

Söderköping

Kan varken erkänna eller förneka

De båda yrkesfiskarna menar att de varken kan erkänna eller förneka brott. De har tidigare haft dispens för ålryssjor utan flyktöppningar, men hävdar att de glömde att förnya den 2020 på grund av hög arbetsbelastning.

Syftet med ryssjorna var att fiska skräpfisk som sedan skulle användas till kräftfiske. De skriver i ett mejl till Havs- och vattenmyndigheten:

”Om vi hade haft för avsikt att olagligen fiska ål hade vi knappast märkt ut redskapen med stora korrekta bojar och tillika korrekta distriktsbeteckningar.”

Det ska inte ha funnits några ålar i ryssjorna. Påföljden för brott mot fiskelagen är böter eller fängelse i högst ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet