Cyanobakterier, i dagligt tal blågröna alger, har upptäckts öster om Gotland. Arkivbild. Foto: KUSTBEVAKNINGEN / TT

Algblomning utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Algblomning i ytvattnet utanför Gotland har nu upptäckts. Det rapporterar SMHI.

Det är cyanobakterier som SMHI via satellitbilder har sett öster om Gotland och utanför Finska viken. Även Stockholms Universitet rapporterar att det finns cyanobakterier i vattnen runt Landsort och Askö. Främst av den ogiftiga sorten Aphanizomenom.

Det är vid lugnt och stilla väder som ytsamlingar kan uppstå. På grund av vindar och strömmar kan algblomningar bli mycket lokala, skriver Informationscentralen för Egentliga Östersjön på sin Facebooksida. Den fortsatta utvecklingen beror på vädret.

Uppmanar allmänheten att vara försiktig

Informationscentralen för Egentliga Östersjön uppmanar allmänheten att vara försiktiga om man misstänker algblomning.

Man ska undvika att bada, och gör man det ändå ska man noga skölja av kroppen. Den som svalt mycket vatten bör kontakta sjukhus

Barn och djur ska vara särskilt försiktiga. Man bör inte använd vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.