Börje Jakobsson har precis köpt en elcykel Foto: Berit Roald och SVT

Alla vill ha elcykel – kunder tvingas vänta

Publicerad

Suget efter elcyklar på Gotland och i Östergötland är stort. En anledning är det bidrag som går att söka som konsument.

På en av Visbys större cykelaffärer är det väntetid på elcyklar. Vissa kunder har väntat i flera månader på att få sina cyklar leverade.

– Det är många som är inne och bokar. Just nu har vi nästan 60 stycken som vill ha elcykel. Men de hinner inte riktigt med att tillverka eftersom hela Sverige vill ha cyklar nu, säger cykelhandlare Michael Löfqvist.

Mest för de äldre

Sedan 1 februari har man kunnat ansöka om regeringens elfordonspremie som syftar till att få fler att strunta i att köra bil. Hittills har 2872 stycken utbetalningar gjorts i Östergötland och 568 stycken på Gotland.

– Det är många som är inne och bokar, säger cykelhandlare Michael Löfqvist i Visby Foto: SVT

– Det kanske inte är de yngsta som köper dem, utan det är de som är lite äldre och som tycker att det är lite tungt att cykla när det är motvind och backar, säger Michael Löfqvist.

Och Börje Jakobsson som köpt en elcykel bekräftar det:

– Man börjar bli gammal och man blir lite tröttare. Då är det enkelt och behändigt, säger han.

Kan påverka bilåkandet

Premien innebär att du kan få 25 procent av köpesumman i bidrag, dock max 10.000 kronor. I hela landet har knappt 52.000 utbetalningar gjorts. Det handlar om 302 miljoner av totalt 386 miljoner som betalats ut. Stödet gäller för handikappfordon, elmopeder, elmotorcyklar och elcyklar.

Michael Löfqvists uppfattning är att det kan ha effekt på bilåkandet.

– En del ställer nog bilen och kör cykel. De jag har pratat med cyklar längre och oftare. Så jag tror att det tar en del av bilåkandet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer