Foto: SVT

Allemansrätten gäller vid Pinnarpsbadet

Uppdaterad
Publicerad

Allmänheten får fortsätta att använda Pinnarpsbadet i Kisa. Campingen i närheten har inte rätt att stoppa folk säger Länsstyrelsen i sitt beslut.

Kommunen beslutade att en skylt som begränsade allmänhetens möjlighet att bada skulle tas bort. Beslutet överklagades till Länsstyrelsen i Östergötland som nu alltså går på kommunens linje. Den närbelägna campingen måste ta bort skylten.

Striden har pågått sedan 2012 då campingen fick en ny ägare, som ville att bara campinggäster skulle ha tillgång till badplatsen. En skylt sattes upp som talade om att campingområdet inklusive badplatsen bara var tillgängligt för campinggäster. För den som inte var campinggäst skulle det kosta pengar att utnyttja badplatsen.

Länsstyrelsen menar bland annat att campingstugorna inte har ett så starkt skydd att man kan förbjuda människor att gå vägen till badplatsen.

Beslutet som Länsstyrelsen i Östergötland tagit kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer