Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Borg (M) har just fått höra att Ulf Kristerssons lag leder med ett mandat – men i Linköpings kommun har alliansen backat och tidigt måndag morgon ska Niklas Borg träffa andra partiföreträdare för att försöka hitta nya samarbeten. Foto: Tina Enström, SVT

Alliansen backar i Linköping – oklart vem som ska styra kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett besvärligt läge för Alliansen i Linköping som har styrt den senaste mandatperioden. Samtliga styrande partier backar.

– Vi kommer inte att kunna styra med den konstellationen. Det är ett komplicerat läge, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) som har bokat in möten med de flesta andra partiföreträdarna i Linköping under måndag och tisdag. Även socialdemokraterna.

Samtliga styrande partier i Linköpings kommun backar, det vill säga Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Det kommer nog krävas ganska mycket samtal mellan partierna för att hitta en konstellation som kan styra Linköping på ett stabilt sätt kommande mandatperiod, konstaterar Niklas Borg (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Linköping när bara några distrikt återstår att räkna.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Nytt parti kan få vågmästarroll

Ett helt nytt parti tar plats i kommunfullmäktige, Linköpingslistan, och ser ut att bli fjärde största parti. Det komplicerar läget och partiet kan få en vågmästarroll, tror Niklas Borg.

Nuvarande styret i Linköping kan inte fortsätta

Enligt honom är det givet att det nuvarande styret inte kan fortsätta på egen hand och att det handlar om att hitta nya samarbeten. Han har bokat in möten med de flesta partiföreträdarna. Det är egentligen endast Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Linköpingslistan han inte vill styra tillsammans med.

Men Socialdemokraterna är tänkbara?

– Ja men jag tror att det vore väldigt dumt att stänga några dörrar i ett så här svårt parlamentariskt läge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet