Alliansen i Motala: ”Det blir maktskifte” Foto: SVT

Alliansen i Motala: ”Det blir maktskifte” – vill styra i minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill styra Motala kommun i minoritet. Det meddelande M, L, C och KD under fredagen.

Blir det maktskifte?

– Ja, det blir det. Vi går fram som en allians med partierna M , C, L och KD. Vi har fått ett stort förtroende från väljarna, samtidigt som den tidigare majoriteten har backat, så vi känner att vi vill axla det här förtroendet och ta ansvaret för Motala kommun, säger Erik Backman (M).

Camilla Egberth (S), kommunalråd i Motala, säger att S inte kommer att agera stödparti till Alliansen.

-  Vi tog tidigt initiativ för att prata med alla partier utom SD, men vi har inte fått någon återkoppling från Alliansen. Det är olyckligt att man vill låsa sig vid den här blockpolitiken, säger hon.

Men med 26 av 57 mandat så blir Alliansen ändå i minoritet i Motala.

– Ja, det är en risk vi tar. Vi tror att vi behöver en ökad öppenhet och mer samtal inom Motala kommun. Men det betyder också att vi kommer behöva prata med det röd-gröna styret och SD i vissa frågor. Vi är ändå det största blocket och vi kan driva vår politik som vi står bakom, säger Erik Backman (M).

– Det blir ett väldigt svagt styre och det är en väldigt stor risk de tar. De riskerar att bli fällda i nästan alla frågor och i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnder göra SD till vågmästare, säger Camilla Egberth (S).

Vill öppna Godegårds skola igen

En av nyckelfrågorna inför valet var nedläggningen av Godegårds skola. Moderaterna i Alliansen har tidigare sagt att de kommer att öppna skolan igen om de kommer till makten.

– Vi har gått till val på att vi vill öppna skolan igen och det är ett löfte som vi kommer att infria. Vi ser att vi snart måste besöka Godegård och sätta oss ner med föräldrar, bygderådet och andra aktörer, för att diskutera om och hur det är aktuellt. Som det verkar finns det fortfarande ett ökat elevunderlag och ett stort intresse, säger Erik Backman (M).

Camilla Egbert säger att S nu kommer att bilda opposition i valtekniskt samarbete med de rödgröna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.