Foto: Jessica Gow/TT

Allt färre föräldrar till småbarn röker

Publicerad

Det är allt färre småbarnsföräldrar som röker. Det är främst rökning bland mödrar till spädbarn som minskar, visar statistik från Socialstyrelsen.

Under de senaste 15 åren har andelen barn med rökande mödrar mer än halverats, till cirka 4 procent 2016. Även rökning bland spädbarnens fäder har minskat över tid, men inte lika mycket.

Regionala skillnader

Det är dock stora skillnader i rökvanor mellan länen. Lägst andel rökande föräldrar för barn födda 2016 finns i Jämtland och Västerbottens län. Där var andelen barn med rökande mödrar runt 1 procent vid 0-4 veckors ålder och mindre än 2 procent vid 8 månaders ålder.

På Gotland var andelen barn med mödrar som röker under spädbarnstiden 4 procent vid 0-4 veckors ålder och 5,5 procent vid 8 månaders ålder. Samma siffror för Östergötland var 3,5 procent och 4,5 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer