Allt fler ger ut böcker på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Lexén kommer snart ut med sin andra deckare. Hon säljer sina böcker i livsmedelsbutiker och på andra platser i Östergötland. Cristofer Andersson ger ut en historisk roman.

Aldrig tidigare har så många gett ut böcker i Sverige

Med e-böcker och minskad bokläsning skulle man kunna tro att trycka böcker är på väg bort, men tvärtom, antalet nya titlar bara ökar år efter år, orsaken är egenutgivarna.

Många författare från Motala

När bokförlagen ger nobben trycker man sin bok själv. Motala, till exempel, börjar bli en riktigt författartät stad. Lotta Lexén kommer snart ut med sin andra deckare. Hon säljer sina böcker i livsmedelsbutiker och på andra platser i Östergötland, och de säljer bra:

– Jag har varit hos min frisör på modevisning och fått sälja boken och jag har stått bland underkläder och sålt boken, det är försäljningsplatser som jag inte hade koll på tidigare, att man säljer böcker hos frisören och bland underkläder, men det gör man.

Sålde 2500 ex

Lotta Lexén skickade först in manus till olika bokförlag men inget nappade. Inspirerad av andra egenutgivare, som till exempel Emelie Schepp, valde hon då att ge ut boken själv och det har gått bra. En normal svensk debutant på ett stort bokförlag brukar sälja runt 1000 ex. Lotta Léxen har sålt 2500 av sin första bok:

– Egenutgivning växer ju jättemycket och det är ju på gott och ont, nu går det ju att trycka upp precis vad som helst, tar man en bok nu så vet man inte om den genomgått någon granskning, men jag tror att det kommer att komma ut fler bra böcker, säger Lotta Lexén

Använda vänner som sponsorer

Att få sin bok tryckt är numera enkelt, att sälja den kan vara svårare, Cristofer Andersson valde crowdfunding. Han är precis som Lotta Lexén lärare i Motala, men han har länge haft drömmen att ge ut en historisk roman om romarriket och fick precis som sin kollega nej av förlagen:

– Jag har läst mycket om TV-spelsvärlden och där ser vi nu indievågen, duktiga programmerare som också nobbats av förlagen, men som genom till exempel kickstarter får ihop pengar till sitt projekt och sedan kan sitta hemma och programmera själva och då är det företagen som kommer till dem och vill köpa eller hyra deras produkt.

Cristofer Andersson har på några veckor fått in de pengar som behövs från vänner och andra intresserade, 45 tusen kronor, så nu blir det en första bok i alla fall i vad han hoppas ska bli en serie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.