Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Intresset för antikroppstester ökar – fler har antikroppar Visa alla (2)
Visa alla (2)

Intresset för antikroppstester ökar – fler har antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har flera lockats till apoteken för att göra ett antikroppstest och enligt Pontus Kressner, vd på Vaccina, ser man nu att antalet positiva testsvar börjar öka.

De flesta apotek anlitar externa utförare för att genomföra testerna på kunder. Bland dem är Vaccina, vars vd Pontus Kressner säger att de i deras testning sett en tydlig ökning av förekomsten av antikroppar under året.

Han säger att i juni låg antalet positiva resultat på fem procent och i november är det preliminära resultatet 20 procent.

– De är primärt dem som har varit sjuka som testat sig, säger Pontus Kressner.

Att trycket hos apoteken var som högst i början av pandemin kan bero på, enligt Kressner, att regionernas egna antikroppstestning inte börjat än. I samband med att regionerna började testa, så sjönk apotekens testning.

Men nu menar Pontus Kressner att det ökar igen, vilket han säger kan bero på en andra våg, samt att folk som fått positivt resultat tidigare i år vill testa sig igen för att se om de har kvar antikroppar.

Så många antikroppstest har utförts på apotek i Sverige från juni till och med oktober. Foto: SVT

”Uppåtgående trend”

Enligt statistik från testutförarna MinDoktor, Doktor24, Kronans apotek, Vaccinova och Vaccina, var intresset av att testa sig på apoteken runt om i Sverige stort början av sommaren, men det avtog senare.

I juli var siffran för antalet utförda tester som högst, på 31 167. I oktober låg den på 12 715.

Dock menar några utförare att man har indikationer på att siffrorna har ökat igen under november.

”Det är en tydligt uppåtgående trend igen. Vi är tillbaka på samma antal tester per dag som vi var under sensommaren”, skriver Linda Wakeham, presskontakt på Kronans apotek, i ett mejl.

Man ska dock vara försiktig med att dra slutsaster av statistiken, menar Ulf Andersson, vd för Vaccinova, då de flesta som gått och testat sig har varit sjuka och det är alltså inget tvärsnitt av befolkningen i sin helhet.

Samtidigt finns flera faktorer som kan göra att de ökar eller minskar i antalet tester. Bland annat har priserna för apotekstesterna sjunkit från mellan 500 och 700 kronor, till mellan 200 och 400 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet