Allt fler politiker driver egna kampanjer

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt populärare att politiker driver egna personvalskampanjer – som de betalar med egna pengar eller genom partiet. I år sänks spärren så att det behövs färre kryss för att ta sig runt partiets egen lista och väljas in.

Oppositionsrådet i Katrineholms kommun, folkpartisten Ewa Callhammar, vill till riksdagen. Hon tar sin egen bil till hjälp i jakten på väljarnas kryss. Den är full av porträtt på henne och hennes politiska slagord.

– Man måste sticka ut lite, Jag bor på landet och åker mycket bil i Sörmland, säger Ewa Callhammar (FP). Flera av hennes partikollegor har använt samma strategi och klistermärkerna betalar partiet för.

Ewa Callcammar är etta på partiets lista i Sörmlands valkrets men vill ändå påminna väljarna om att deras kryss kan behövas för att hon ska ta sig in i riksdagen. Då gäller det att synas.

– Ja, som politiker och vara kvinna är det alltid tuffare. Då måste man synas och det tänker jag göra.

Köpte en ambulans

I årets valrörelse är det många som slåss om att synas. Moderaterna i Sörmland, har köpt en begagnad ambulans för att väcka mer intresse för sin politik.

– Vi använder den lite som en rullande valstuga där vi har med oss allt vårt material som vi ger till väljarna, säger landstingskandidaten Magnus Leivik (M).

Själv tar han gärna en åktur i sitt politiska utryckningsfordon för att berätta om sin personvalskampanj.

– Det hjälper till att personifiera politiken och öka intresset för Moderaterna. Det är många väljare som vill ha ett ansikte på politiken. På det sättet är personvalskampanjen en vinna-vinnalösning.

Många avstår

Sedan 1998 kan man som väljare, om man vill, sätta ett kryss för den kandidat man ha mest förtroende för på valsedeln. Förra riksdagsvalet kom åtta kandidater in genom att via väljarnas kryss ta sig förbi partiernas förstahandsnamn.

De flesta partier accepterar att kandidater driver egna kampanjer, om de håller sig inom vissa ramar. Men socialdemokraten Caroline Helmersson Olsson från Vingåker är en av många som avstår:

– Jag tycker att det är viktigast att få fram och diskutera partiets politik. Det är fokus för mig, säger Caroline Helmersson Olsson (S)

Vänsterpartiet har som policy att kandidater inte ska driva personvalskampanjer.

– Av tradition och överenskommelse spelar det faktiskt ingen roll vilken vänsterpartist du väljer in till kommun eller riksdag. Det är Vänsterpartiets politik som du får. Jag ser hur de här krysskampanjerna sliter i sär partierna. Man blir osams, säger Linda Snecker (V) som är partiets förstanamn på riksdagslistan i Östergötland.

Gick emot partiet

Centerpartisten Staffan Danielsson från Linköping fick kritik från partitoppen efter att ha stuckit ut med sin kampanj. Han har bland annat ifrågasatt Sveriges migrationspolitik och ifrågasatt tiggeri på öppen plats.

– Centerpartiet på riksplanet tycker att vi ska vara det mest öppna partiet i migrationsfrågorna. Jag delar den bilden på lång sikt. Men på kortare sikt, och där har jag fått kritik och där skiljer jag mig, tror jag att vi på några punkter måste anpassa oss mer efter andra EU-länder, säger han.

Han ser inga problem med sina personliga utspel i kampanjen:

– Att kunna lyfta fram det man tycker är extra viktigt som politiker, i en slags varudeklaration för väljarna. Det tycker jag är jättebra, säger Staffan Danielsson (C)

För första gången har spärren för att komma in i riksdag, landsting och kommunvalen sänkts från åtta till fem procent. Så politikerna kanske slåss om kryssen extra hårt i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.