Allvarliga bristningar vid förlossningar har blivit färre

Publicerad

– Det viktigaste som har förändrats är attityden, både bland vårdpersonal och patienter, det säger Eva Uustal, överläkare på kvinnokliniken i Linköping och expert på förlossningsskador.

Totalt sett så har andelen allvarliga bristningar minskat över åren och i snitt drabbas nu 2,5 procent av alla som föder barn. Det är den lägsta siffran sedan toppen på kurvan 2004. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

– Jag är supernöjd. Det visar att allt arbete som lagts ner i förlossningsvården har gett effekt, säger Eva Uustal, överläkare på kvinnokliniken.

Linköping

Frispråkiga kvinnor

Hon menar att attityden kring förlossningsskador har förändrats och att skammen blivit mindre.

– Eftersom det handlar om kiss, bajs och sex så har det varit ett område som varit svårt att prata om. Men idag är kvinnor mer frispråkiga och man diskuterar saker i sociala medier. Det har bidragit till att blåsa bort skammen och istället fokusera på vad man ska göra för att det ska bli bra.

Utbildningsinsatser

Eva Uustal tror att det finns fler anledningar till att skadorna minskat. Sedan 2017 finns ett nationellt utbildningsprogram  och det har även gjorts lokala utbildningssatsningar.

– Vi vet att om man sätter fokus på ett ämne så kan det leda till stora förbättringar, säger Uustal.

Bättre samarbete

Hon pekar också på ett utökat samarbete mellan barnmorskor och läkare när det gäller förlossningsbristningar.

– Idag har barnmorskorna en annan öppenhet för att kalla in läkare för att se om det är en ändtarmsmuskelskada eller om det rör sig om de mer vanliga bristningarna i mellangården och förlossningskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet