Ambulanskapaciteten på Gotland utökas

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanssjukvården når inte upp till de uppsatta väntetidsmålen på Gotland. Nu har Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat om en ökning av kapaciteten.

Enligt Hälso- och sjukvårdsnämnden nås inte målet, framför allt på grund av ett ökande antal uppdrag för ambulanserna på Gotland. Det har sin bakgrund i att Gotland har en allt äldre befolkning. Resursbristen har i sin tur lett till att det tar lång tid från mottaget 112-samtal på Gotland tills första enheten är på plats vid prio 1-ärenden.

Extra ambulans

Nu har nämnden beslutat att det behövs en ökning av ambulanskapaciteten på Gotland. Beslutet innebär att perioden med en extra ambulans 10 timmar per dag utökas, från nuvarande sex veckor sommartid till att även innefatta vecka 27 till 52 under 2020 och vecka 1 till 11 under år 2021.

Gotland

I den strategiska planen för 2022 till 2025 äskas det om utökning av verksamheten från nuläget med en dygnsambulans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet