Anders Flanking blir ny landshövding på Gotland från 1 juni. Foto: Patrik Widegren/SVT

Anders Flanking blir ny landshövding på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade civilminster Ardalan Shekarabi (S) Gotlands nya landshövding Anders Flanking. Han tillträder ämbetet 1 juni och förordnandet gäller till 31 maj 2022.

– Han valdes för sina goda ledaregenskaper, bredd, kunskaper och erfarenheter, säger Shekarabi.

Den siste december fjol gick Cecilia Schelin Seidegårds förordnande som landshövding ut. Efter henne utsåg regeringen länsrådet Peter Molin att ta över som tillförordnad landshövding från nyår. Efter ett halvårs väntan är det nu klart vem som tar över.

Gotland

– Det känns jättekul. Jag är hedrad men känner mig väldigt ödmjuk också, säger Anders Flanking.

Anders Flanking är född 1957. Han är sedan juli 2016 länsråd vid Länsstyrelsen i Kronobergs län. Anders Flanking har tidigare bland annat varit kommunalråd, riksdagsledamot och partisekreterare för Centerpartiet. Mellan 2011 till 2014 var han statssekreterare på Miljödepartementet.

Flanking valdes in i kommunfullmäktige för Centern i Skövde redan som 19-åring. Under senare tid har han varit tillförordnad landshövding i Kronoberg.

Som chef för länsstyrelsen så finns det fler stora frågor att jobba med.

– Det är vattentillgången, det är en stor fråga som jag vet att man redan jobbar med. Sedan så är det säkerhetsläget, länsstyrelsen är en totalförsvarsmyndighet, och det är stora frågor på Gotland med sitt säkerhetspolitiska läge. Det är också viktiga miljöfrågor och expansionsfrågor. Det ska hanteras, säger Anders Flanking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet