Anders Tegnell, statsepidemiolog, om antikroppstester. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Så fungerar antikroppstester

Uppdaterad
Publicerad

Under året har den som är intresserad kunnat testa sig för antikroppar mot covid-19 på bland annat landets apotek, men hur fungerar egentligen ett antikroppstest?

Enligt Folkhälsomyndigheten kan ett antikroppstest utföras på två sätt: laboratoriebaserat plattformstest och patientnära snabbtester, PoC. PoC-testet är det som genomförs på apoteken, och görs oftast kapillärt, alltså genom ett stick i fingret.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att man som tidigast ska testa sig tio dagar efter en infektion i kroppen, då det tar tid för kroppen att bilda antikropppar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Två sorters antikroppar

Enligt Folkhälsomyndigheten kan man se bevis på två olika antikroppar i kapillära test, IgG och IgM. Det varierar hur de olika testutförarna mäter, men många ger dock bara ett positivt testsvar vid förekomsten av IgG, eftersom det ses som en markör för en genomgången covid-19 infektion.

Om man får ett oklart svar, så betyder det att man enbart hittat bevis på IgM, som inte är lika specifikt till covid-19 som IgG.

Specificitet och sensitivitet

För att mäta hur säkert testsvar man får kollar man två saker: sensitivetet och specificitet. Enligt Pontus Kressner, vd på Vaccina, mäter sensitiviteten, eller känsligheten, andelen testade personer, med antikroppar, som kommer få ett positivt svar.

Sensitiviteten brukar ligga mellan 90 till 100 procent. Specificitet är enligt Kressner, andelen tetsade personer, som inte har antikroppar, som kommer få ett negativt svar och specificiteten brukar ligga närmare 100 procent.

– Det är oftast specificiteten som är extra viktig,  för indirekt är det den som anger sannolikheten till falska positiva svar, säger Pontus Kressner.

Hur stort är skyddet?

Hurvida man blir immun efter man har haft covid-19 är något som det inte finns ett säkert svar på. När det gäller antikroppar skriver Folkhälsomyndigheten att man bedömer i stort sett alla som utvecklat IgG-antikroppar som att de sannolikt har ett skydd som varar i kring ett halvår mot en återinfektion med allvarliga symtom.

Hör Anders Tegnells kommentar på antikroppstester från oktober i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet