Foto: Magnus Andersson/TT

Andraplats för Linköping som cykelstad

Publicerad

För andra året i rad kniper Linköpings kommun andraplatsen i Cykelfrämjandets ranking Kommunvelometern.

– Vi har i flera år tillhört toppskiktet av cykelkommunerna och det visar att vi har en långsiktig strategi för att fler invånare ska välja cykeln, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C), i en kommentar på kommunens sajt.

Flera insatser har gjorts i kommunen för att öka och främja cyklingen, bland annat invigdes i höstas en elcykelpool i Linköpings kommun.

40 kommuner deltar i årets granskning, där kommunernas insatser för cykling under föregående år jämförs.

– Det är roligt och hoppingivande att det finns ett så stort intresse att satsa på cykling i kommunerna, och de största vinnarna är ju faktiskt de som bor i kommunerna som satsar mest. Cykling ger stora miljö- och hälsofördelar men för att ännu fler ska ta cykeln i stället för bil, tåg eller buss krävs attraktiva cykelvägar. För att få det behöver vi göra rätt prioriteringar och avsätta resurser, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet.

Finspångs kommun toppar listan när det gäller små kommuner.

Vinnare kommunvelometern 2020

Stora kommuner (över 100 000 invånare)

1. Uppsala

2. Linköping

3. Malmö och Umeå

Små kommuner (färre än 50 000 invånare)

1. Finspång

2. Lidköping

3. Danderyd och Håbo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.