Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reaktionerna efter att Anna Wärn bestämt sig för att inte skaffa barn har varit många. Hör några exempel i klippet. Foto: Donya Darvishi Gaziani/SVT

Anna Wärn steriliserade sig vid 29: ”Korta svaret är att jag inte vill ha barn”

Publicerad

Antalet nyfödda minskade stort i Sverige under 2022 jämfört med tidigare år, enligt nya siffror från SCB. Anna Wärn, 32, från Linköping är en av många kvinnor som bestämt sig för att inte skaffa barn överhuvudtaget.

– Jag hade i flera år känt att jag inte påbörjar steriliseringsprocessen innan jag fyllt 30. Men sen var jag 29 och kände att det kanske är dags att dra igång processen ändå, säger Anna Wärn.

Lena Lundkvist, demograf på SCB, menar att det är svårt att se om färre nyfödda beror på att kvinnor väljer att avstå från att skaffa barn helt och hållet eller om det rör sig om kvinnor som skaffar barn i senare ålder. Men Anna Wärn tror trenden kommer öka.

– Det är skevt att vi försöker pracka på folk som känner ”nja, jag tror inte jag vill ha barn” till att skaffa barn. Ska man skaffa barn, ska man verkligen vilja ha barn, säger hon.

Enligt steriliseringslagen måste du ha fyllt 25 år för att få sterilisera dig. Du måste också vara svensk medborgare eller bosatt i Sverige. På den som har livmoder klipps äggledarna av eller täpps till så att inga äggceller kan passera. Detta görs antingen via:

• Titthålskirurgi där läkaren gör ett litet titthål i magen och opererar.

• Operation genom slidan och livmodern.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet