Tommy Thorngren, polisens pressansvarige i region öst. Foto: Niklas Luks och Polisen

Ännu inga spår efter Åtvidabergsrånarna

Uppdaterad
Publicerad

Spåren efter de som rånade banken i Åtvidaberg i fredags slutar i Bestorpstrakten. Den sista bekräftade kontakten med dem är när de sköt mot polispatrullen där.

Under det första dygnet efter bankrånet sattes det upp ett flertal vägspärrar och fordon kontrollerades, utan resultat. Det gjordes också tekniska undersökningar vid banken, vid platsen där första flyktbilen sattes i brand och vid platsen där polispatrullen blev beskjuten.

– Nu arbetar vi mestadels med att analysera det material som samlats in på brottsplatserna, säger polisens pressansvarige i region öst, Tommy Thorngren.

Bankrån i Åtvidaberg

Falskskyltad Peugeot

Polisen är mycket intresserade av tips angående den falskskyltade, bronsfärgade Peugeot som rånarna färdades i efter att de eldat upp den första flyktbilen.

– Bilen är inte lokaliserad än och vi vill få reda på vart den tagit vägen, och vi bearbetar tips från allmänheten. Det är inte särskilt troligt att det kommer synas maskerade män eller någon bil som kör väldigt fort, utan snarare så att bilen står parkerad på ett konstigt sätt eller på en udda plats.

Har de tips ni fått in från allmänheten gett något hittills?

– Alla tips kan vara viktiga även om man inte tror att det är en jättestor sak. Man behöver inte komma med information som är lösningen, utan kanske en liten detalj som sedan visar sig viktig. Folk ska inte vara rädda för att höra av sig till oss.

Hjälp från övriga landet

Tommy Thorngren berättar att polisen anser att det för tidigt att kunna säga vilka det är de söker.

– Vi ska nu utnyttja de resurser vi har som nationell myndighet. Tillvägagångssättet under rånet är typiskt sånt som vi kan prata med utredare från andra dela av landet om.

Polisen har ännu inte gått ut med hur många rånarna var. Under fredagen så öppnades polisstationen i Åtvidaberg tillfälligt för att just kunna ta emot tips. I helgen så hade de i stället patruller ute på stan för att skapa trygghet och kunna prata med allmänheten.

Förstärkningar

Brottsrubriceringarna är i nuläget grovt rån och försök till mord. Under måndagen avvecklades den stab som upprättades i fredags och i ställer tas ärendet över av enheten för grova brott i Linköping.

– Vi håller på med att tillsätta spaningsledare och sedan kommer även en åklagare kopplas till ärendet. Vi ser också till att vi är tillräckligt med folk för att lösa det här genom förstärkningar från övriga delar av region öst.

– Men det är verkligen så att allmänheten är våra ögon och öron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankrån i Åtvidaberg

Mer i ämnet