Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vadstenas biträdande kommundirektör Martin Berry berätta om hur de har löst bemanningen inom omsorgen. Foto: TT / Axel Brantemo/SVT

Ansträngt inom omsorgen – 17-åringar avlastar i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning SVT Nyheter Öst gjort, visar att en majoritet av kommunerna i Östergötland och på Gotland haft stora problem att lösa bemanningssituationen inom omsorgen i sommar. Nästan alla uppger dessutom att det varit ännu svårare att rekrytera personal i år jämfört med tidigare.

SVT Nyheter Öst har skickat en enkät till alla kommuner i Östergötland och på Gotland. Alla svarande vittnar om en ansträngd bemanningssituation och på flera håll har man med nöd och näppe fått ihop schemat för sommaren.

– Sommaren har löst sig för omsorgen i Boxholms kommun, dock har det löst sig i sista minuten och vår ordinarie pool får gå in och täcka upp vissa delar, svarar till exempel Erja Kumpulainen på SVT:s enkät. Hon är enhetschef för vård och omsorg i Boxholms kommun.

Rekryterat 17-åringar

För att lösa sommarschemat har kommunerna tvingats ta till flera olika åtgärder. I till exempel Valdemarsviks och Kindas kommuner och på Gotland får ordinarie personal som avstår semesterveckor extra ersättning och i Vadstena kommun har man rekryterat 17-åringar till servicetjänster på vissa enheter – i ett försök att avlasta undersköterskorna.

SVT Nyheter Öst har fått svar från tio av 14 kommuner. Av de svarande är det endast Motala som uppger att de löst bemanningen på ett bra sätt. Men även Motala har haft en större utmaning än vanligt i att rekrytera personal till sommaren.

– Vi upplever att det har varit en större utmaning med rekrytering av sommarvikarier i år, vilket vi hade en föraning om utifrån det arbetssätt vi har med bland annat omvärldsbevakning, svarar Vardo Aldemir, verksamhetschef vid Motala kommun.

Språksvårigheter och ingen erfarenhet

Svårigheterna att rekrytera är flera uppger kommunerna. Valdemarsviks kommun uppger att de haft få sökanden, Boxholm att de har haft få sökanden som kan svenska och få med någon erfarenhet av vårdarbete överhuvudtaget.

I Norrköping har man lyckats nyrekrytera över 700 sommarvikarier över sommaren – men bemanningsproblemet är större än så i den ordinarie bemanningen och det gör att vikarierna ändå inte räcker till.

– Det är skört, vi måste arbeta med bemanningen hela tiden, svarar Susanne Andersson, enhetschef vid Norrköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vadstena

Mer i ämnet