Flera orsaker bakom driftstörningarna i höstas. Foto: SVT

Ansträngt läge på US i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor och vårdplatser på Universitetssjukhuset i Linköping är större än förra sommaren.

Vanligtvis har Universitetssjukhuset i Linköping över 600 vårdplatser. Men under personalens sommarsemestrar blir situationen en annan. Bristen på sjuksköterskor är i år värre än förra året. Personalbristen tvingar sjukhuset att kraftigt minska antalet vårdplatser och förra veckan hade sjukhuset bara 433 vårdplatser. Det är 21 vårdplatser färre än motsvarande vecka i fjol.

– Det kan tyckas att det inte är så stor skillnad. Men om man redan vanligtvis är på marginalen så förstår man hur svårt det är nu, säger chefläkaren Christer Andersson till Östnytt.

Medicinavdelningen hårt drabbad

De flesta avdelningar har fått dra ner på vårdplatser. Särskilt på medicinavdelningen, där det alltid är ett högt tryck på vårdplatser, blir problemen tydliga. Många av avdelningens patienter är äldre med ett stort vårdbehov.

– På den allmänmedicinska avdelningen vårdas personer lider av hjärtsvikt, lunginflammation och andra typer av diagnoser. Läget är ansträngt, men jag upplever ändå att vi har saker under kontroll, säger Christer Andersson.

För att lösa situationen har andra avdelningar fått i uppdrag att ta emot en del av patienterna.

– Problemen beror på personalbrist. Det är svårt att får tag på sjuksköterskor på sommaren och det är ett problem som drabbar många sjukhus. Tyvärr kommer det att fortsätta att vara svårt fram till slutet av sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer