Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet covidsjuka sjunker snabbare än under 2020

Publicerad

I år är minskningstakten av antalet covidsjuka högre än under fjolåret. De pågående vaccinationerna tros vara orsaken enligt Länsstyrelsen i Östergötlands regionala lägesbild.

Även 2020 minskade smittspridningen av covid-19 inför sommaren och i och med det antalet personer i behov av sjukhusvård. I år uppges alltså tempot i minskningen som högre.

– Statistiken visar en tydlig nedgång och det är naturligtvis mycket glädjande, men vi ska heller inte glömma bort att vi fortfarande lever i en pågående pandemi. De grundläggande reglerna om att hålla avstånd, undvika trängsel, vara uppmärksam på symtom och träffa så få som möjligt utanför den närmaste kretsen gäller fortfarande, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, i ett pressmeddelande.

Vill nå utsatta

Över hälften av östgötarna över 18 år är nu vaccinerade och Regionen arbetar nu särskilt för att nå utsatta grupper genom insatser i socialt utsatta områden samt insatser för att nå asylsökande.

Lägesbilden säger också att flera kommuner rapporterar att deras bemanningsläge förbättrats under senare tid. Kinda funderar på finna undersköterskor via bemanningsföretag för att ge ordinarie personal semester.

Öppnar upp

Finspångs kommun meddelar att de fortfarande har hög frånvaro och svårt att hitta vikarier. I Motala har flera klasser i gymnasiets årskurs tre med kort varsel tvingats till distansundervisning.

Flera kommuner har öppnat, eller kommer inom kort öppna, publika verksamheter som bibliotek och badhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet