Jessica Frisk, vårddirektör på Region Östergötland om stabsläget och den eskalerande smittspridningen. Foto: SVT/TT

Vårddirektören: ”Antalet patienter med covid 19 ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland har gått upp i stabsläge och antalet patienter med covid-19 ökar på länets sjukhus.

– Just i natt har akutinflödet varit något mindre men antalet patienter med covid-19 är ungefär 10 fler än igår, säger Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland i SVT:s Helgstudion. I videon berättar hon om läget på sjukhusen i länet.

– För några veckor sedan var 1 av 100 positiv när vi tog test. Nu är det 1 av 5. Spridningen är åter mitt i bland oss, tyvärr, sa Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland i SVT:s Helgstudion under lördagen.

Under fredagen gick Region Östergötland upp i stabsläge. Det innebär enligt vårddirektören att man fokuserar intensivare på arbetet med covid-19 och att man anser att man behöver ha en tätare kommunikation med andra aktörer som kommun och länsstyrelse.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

34 patienter med covid-19

Just nu finns det 34 patienter med bekräftad covid-19 i Region Östergötland, enligt vårddirektören.

– Det är ungefär tio patienter fler än igår.

Just nu behöver man inte skjuta på fler ingrepp och besök, enligt Jessica Frisk. Men det kan bli så om antalet patienter ökar.

Hör mer i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet