Foto: Pontus Lundahl/TT

Skolbiblioteken blir fler

Uppdaterad
Publicerad

Skolbiblioteken ökar och personalen är viktig för ungas läsvanor. Det visar den nationella biblioteksstatistiken från Kungliga biblioteket som presenteras idag.

213 av Sveriges 290 kommuner har nu skolbibliotek med minst halvtidsbemanning, vilket är en ökning med 11 kommuner sedan förra året, visar statistiken.

När det gäller Östergötlands län fanns det år 2017 107 stycken bemannade serviceställen, kopplade till länets kommunala skolor, 2016 var samma siffra 93 bemannade serviceställen, vilket betyder en procentuell ökning på 15 procent. Ett serviceställe kan tillexempel vara ett självständigt bibliotek eller ett filialbibliotek.

Rapporten från Kungliga biblioteket visar att tillgången på personal påverkar hur hög utlåningen av böcker blir. Ju mer personal som särskilt arbetar med barn och unga desto högre utlåning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.