Foto: SVT

Antisemitiska flygblad utanför synagogan utreds inte av JK

Uppdaterad
Publicerad

Det var i samband med den judiska högtiden Yom Kippur som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen genomförde flera antisemitiska gärningar riktade mot judar i bland annat Norrköping.

SVT Nyheter Öst har tidigare uppmärksammat att Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) kritiserat hur polisen hanterade ärendet i september tidigare i år då flera affischer sattes upp runt synagogan i Norrköping.

– Hade det här varit en enskild händelse hade det varit dumt och en smula förnedrande för den som försökte göra anmälan. Men det här är inte en incident. Det är ett mönster, med flera exempel från den gångna helgen där polisen inte vill ta emot anmälningar om det här. Det är inte säkert att det här räknas som hets mot folkgrupp, men det ska inte vara upp till en enskild polisman att bestämma, sa Svante Weyler till SVT Nyheter Öst då.

Utreds inte av JK

Polisen upprättade till slut en anmälan om hets mot folkgrupp. Men nu meddelar Justitekanslern (JK) att man inte kommer utreda frågan. Det för att flygbladen inte anses tillverkats i tryckpress och ärendet lämnas därför tillbaka till polisen för eventuella åtgärder.

Förutom i Norrköping har liknande anmälningar till JK lämnats in även från Växjö, Kungshamn och Brålanda.

Justitekanslern är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihetsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer