Rektorn Peter Warma hoppas inte behöva använda varningsappen på skolan, men är glad att den finns. Foto: SVT

Mobilappen ska göra Norrköpings skolor tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Händer något allvarligt på skolan kan lärare larma via en app. Systemet finns redan på en del friskolor, och nu funderar Norrköpings kommun på att införa det också i kommunala skolor.

Fria läroverken i Norrköping har fått appen men inte riktigt börjat använda varningssystemet ännu.

– Förhoppningsvis ska vi väl aldrig behöva använda det, men jag tänker att det är bättre att ha ett system som fungerar om det skulle behövas, säger rektor Peter Warma.

Snabb kommunikation

Appen är tänkt som ett snabbt medel att kommunicera med om något skulle hända på skolan, som berör många personer. Det kan gälla allt från att en beväpnad person tar sig in på skolan till att det blir stökigt i en korridor.

I appen kan det komma varningar, men lärare och personal kan också larma om olika händelser.

– Brand, allvarlig olycka och sedan kan man lägga till (fler larm, red:s anm.) inrymning, särskild händelse på skolan, stök i korridor, berättar Ronny Ståhling, som är säkerhetsansvarig på skolan.

Finns redan på flera skolor

Idag finns varningssystem på flera skolor i landet, bland annat på Fria Läroverken, Nordic International School och KF Utbildning i Norrköping.

Norrköpings kommun funderar också på att införa ett liknande system. I kommunstyrelsens budget finns 10 miljoner kronor avsatta för trygghetsskapande åtgärder i kommunen. En av dessa åtgärder föreslås vara att skaffa ett varningssystem på de kommunala skolorna. Kommunstyrelsen i Norrköping har dock skjutit fram beslutet till i maj.

– Vi vill ha lite mer underlag när det gäller just appen och stämma av vilket behov skolorna själva ser. Vi vill även undersöka om det finns behov av andra typer av trygghetsskapande åtgärder, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.