App ska stoppa tjuvjakt

Publicerad

Tjuvskytte av utrotningshotade djur, som noshörningar och elefanter hotar arternas framtid.
Nu har Linköpings universitet tillsammans med 11 andra företag utvecklat mobila appar som ska ge skydd för de hotade djuren.

De senaste åren har allt fler elefanter och noshörningar dödats av tjuvskyttar och kampen mot den organiserade, illegala handeln av horn beskrivs som allt hopplösare. Men nu kanske det finns ett sätt att få bukt med problemet. Projektet smarta savanner utgår ifrån olika mobilappar och där djurvakterna ska kunna använda apparna för att orientera sig och rapportera in spår av djur och tjuvskyttar.

– Vi använder befintlig teknik, alltså typ hyllprodukter som smartphones och enklare sensorlösningar som övervakningskameror för att bygga upp ett övervakningssystem, som övervakar både gränsen in till reservatet och det som händer innanför gränserna, berättar Fredrik Gustavsson, professor vid Linköpings universitet.

Försök i kenyanskt naturrreservat

Projektet med apparna som bygger på en ganska enkel teknik har fått stor uppmärksamhet över hela världen. Efter ett och ett halvt år av utveckling och försöksverksamhet är det nu dags att driftsätta systemet i Kenyas naturreservat Ngulia.

– I sommar är det dags att sjösätta systemet. Då delar vi ut smarta telefoner till alla vakterna och surfplattor till officerarna. Faktiskt har vi ett team där nere idag som gör de sista testerna nu innan vi beställer all hårdvara.

Tekniken i systemet ska även byggas upp och provköras i Kolmårdens djurpark.

– I sommar kommer vi öppna ett rum som ska påminna om högkvarteret i Ngulia och där kan gästerna då se information om projektet, videofilmer och interaktivt utforska våra sensorer som vi placerat ut i Kolmården, säger Fredrik Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer