Den som utövar våld är en viktig pusselbit för att få stopp på våldet

Publicerad

Under 2020 konstaterades 17 fall av dödligt våld där offer och förövare hade en parrelation, enligt Brottsförebyggande rådet. Team våld i nära relation, Team VIR, i Motala jobbar med att stötta och skydda de som utsätts för våld, men för att få en förändring är det också viktigt att nå våldsutövaren.

Personer som utsätter sin partner för våld finns i alla kategorier och samhällsskikt. Team VIR tar emot både män, kvinnor och ickebinära. De erbjuder informerande samtal till våldsutövaren för att öka personens motivation till fortsatt behandling. Är våldsutövaren man kan han slussas vidare till verksamheten våld i nära relation Linköpings Kommun, som Motala kommun har avtal med.

Viktigt att kunna vända perspektiv

Rätt bemötande är avgörande för att kunna vända perspektiv för den som utövar våld. Det första mötet är ett informationssamtal, där de går igenom vilka delar som ingår när det förekommer våld. Därefter har de ett livslinjesamtal där de kartlägger om personen själv blivit utsatt för våld men framförallt när personen utövat våld.

Motala

Rätten till stöd för förändring av beteende

För Team VIR handlar inte inte bara om att ta hand om konsekvenserna av våldet, utan man måste ta hand om den som utövar våldet för att få stopp på våldet.

– Det är en mänsklig rättighet att inte bli utsatt för våld. Men den som utsätter någon för våld har också rätt till att få stöd till att förändra sitt beteende, säger Petra Ingvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet